Eva

Geschreven door Eva

meer dan 5 jaar geleden

Garides Saganaki Recept

Heel dit recept kan volgens mij ook makkelijk en heerlijk gemaakt worden als de garnalen vervangen worden met mosselen!


mouseover to zoom
sarides saganaki

Ingrediënten

  • 1 Pond Kleine Hollandse Garnalen
  • 5 Goed Rijpe Tomaten
  • 1½ Ui
  • 2 Tenen Knoflook
  • 2 Lepels Tomatenpuree
  • 1 Goed Grote Zak Geraspte Kaas
  • 300 gr Feta
  • Bosje Verse Peterselie
  • 2 PiriPiri Pepertjes
  • ½ Citroen
  • Witte wijn / Ouzo
  • Olijfolie
  • Stokbrood
  • Kruiden
  • Vers Gemalen Zwarte Peper
  • Zout
  • Oregano
  • Thijm

Benodigdheden

  • Ovenvaste Schaal
  • Staafmixer
  • Schaaltjes
  • Grote Koekepan

Werkwijze

Garnalen wassen en uit laten lekken, leg ze op een schaal. Het sap van de halve citroen knijp je uit over de garnalen en die leg je even apart in de koelkast. Verwarm je oven voor op 180 graden.

Snij de uien en de knoflook fijn, deze kun je bij elkaar in een schaaltje apart zetten. Snij de tomaten in kleine blokjes en leg deze ook in een schaal apart. Kruimel de feta fijn tussen je vingers en zet het ook apart in een schaaltje.

Pak een (grote!) koekepan en verhit wat olie om de uien en de knoflook te fruiten. Breek de piripiri pepertjes open en roer het door de uien en knoflook. Als alles een beetje zacht eruit ziet en de uien glazig zijn, roer je de tomaten en de tomatenpuree er door. Dan de peper, het zout, een schepje oregano en thijm en lekker laten pruttelen. Voor extra smaak kun je er een blokje visbouillon in doen. Laat alles zo'n tien à vijftien minuten pruttelen voor je er met de staafmixer een egale saus van maakt.

Roer dan de garnalen erdoor en als je hebt een flinke lepel ouzo (anders een fijne scheut witte wijn). Vervolgens roer je de feta kruimels erdoor en laat het geheel nog tien minuutjes pruttelen. Knip dan het bosje peterselie in kleine snippers en roer het door het mengsel heen.

Met een grote soeplepel schep je een bodem van het mengsel in de ovenvaste schaal. Pak een handje gerapste kaas en strooi een dun laagje over het mengsel. Vervolgens schep je weer een laag van het mengsel in de schaal, wat je weer bestrooit met een dun laagje gerapste kaas. Herhaal dit tot alles van het mengsel in de ovenvaste schaal is. Tot slot strooi je nog een mooie laag kaas over het geheel en laat het dan zo'n 12-15 minuten in de oven staan (waarvan de laatste 5-7 minuten onder de grill).

Serveer met vers knapperig stokbrood.. Mhmmmmm... héérlijk!!

Ps. Heel dit recept kan volgens mij ook makkelijk en heerlijk gemaakt worden als de garnalen vervangen worden met mosselen!

Enneh.. zoals met veel gerechten: De volgende dag smaakt het nog véél lekkerder!!