Eva

Geschreven door Eva

meer dan 4 jaar geleden

Groene Tomaten/Gember Chutney Recept

Heerlijk, en geschikt om lang te bewaren


mouseover to zoom
tomaten chutney
groene tomaten

Ingredienten

  • Kilo groene tomaten
  • Twee uien
  • 3 a 4 teentjes knoflook
  • 1 madam jeanette peper (ik had geel)
  • Stukje verse gember
  • Drie plakken gula jawa
  • Pot gemberjam
  • Pot stemgember
  • Appelazijn
  • Tandoori / massala kruidenmix
  • Gemalen koriander
  • Komijnzaadjes

Bereiding

Snijd de groene tomaten en uien in heeel kleine blokjes. Knoflook persen en bij de uien apart in schaaltje bewaren. Gember schillen en in horizontale plakken snijden. De madam jeanette snijd je open en het hele midden kan je verwijderen (behalve als je keelbrandend hete Chutney wilt). Vorige x heb ik t met blote vingers gedaan mr bij nader inzien zou ik (om obvious reasons) aanraden om v die rubber handschoendjes te dragen tijdens t snijden. Snij de peper in kleine stukjes.

Terwijl je de ui, knoflook en peper fruit in n grote pan met n scheutje olie en n paar flinke lepels gemberjam, kan je de gemberbolletjes in kleine blokjes snijden of hakken. Ik had er vorige x n stuk of 15 door gedaan.

Als de ui en knoflook gefruit zijn doe je alle kruiden erin. Gaat n beetje op gevoel.. mr schat dat k twee lepels massala kruiden heb gebruikt. 1 lepel gemalen korianderzaad en 2 flinke eetlepels komijnzaad. De komijnzaadjes heb ik nog wel even in n pannetje opgebakken en erna in de vijzel beetje fijn gemalen (extra aroma!). Met de kruiden kan je aardig experimenteren.. soms gooi ik er n schep gele kerrie bij.. of n lekkere kruidenmix die ik heb staan.

Dit mengseltje roer/bak je n tijdje tot de uien mooi gefruit zijn. Nu doe je de tomaat erin en de plakken gember kunnen ook erbij nu.

De gula jawa snij je in stukjes en als je dat erdoor doet net zo lang roeren tot het gesmolten is. Ondertussen even proeven om de smaak te checken en evt finetunen... Dan een scheut appelazijn erdoor roeren en een half uurtje op laag vuur laten pruttelen.

Na een half uur kom je terug om te proeven.. smaak aanpassen en evt nog wat azijn erbij te gooien. In elk geval gaan nu de blokjes gember er bij en pruttelt het nog een half uurtje.. of net zo lang tot het een lekker prutje is geworden en de tomaten niet meer keihard zijn. Zelf doe ik altijd na t eerste half uur een paar x de staafmixer er een beetje door (niet tot moes malen!), zodat het niet een brei v blokjes is maar wat meer gemengd.

Als je dit prutje (terwijl het nog heet is!!) in n paar oude jampotjes mikt (eerst uitwassen met soda en kokend water!!), heb je n hele berg heerlijke cadeautjes die zo n paar maanden houdbaar zijn.

Mijn ervaring sofar: als je het id pan laat zitten ipv in potjes schept, is t binnen drie dgn op! Elke x als je eet of met n stukje brood per ongeluk toevallig langs die pan loopt, kan je jezelf moeilijk (lees: niet) beheersen!