Eva

Geschreven door Eva

meer dan 9 jaar geleden

Heerlijk herfstige pompoensoep Recept

Heerlijk met zo’n vers turks brood erbij of de fantastische stokbroden van Le Fournil de Sebastièn!


pompoensoep

Ingrediënten

  • 1 Grote Pompoen
  • 4 Middelgrote Aardappels
  • 1 Winterpeen
  • 2 Uien
  • 3 à 4 Tenen Knoflook (naar smaak)
  • 2 à 3 Bouillon Blokjes
  • 300 ml. Griekse Yoghurt
  • 1 Pakje Kookroom
  • 1 Bos Verse Koriander
  • 1 à 2 Rode Spaanse Pepers (naar smaak)
  • Olijfolie
  • Kruiden
  • Vers Gemalen Zwarte Peper
  • Zout
  • Veel Komijnpoeder
  • 1 Eetlepel Komijnzaad

Werkwijze

Eerst alles schillen en snijden. Pompoen schillen en in grote stukken snijden (3-4cm), aardappels schillen en in blokjes, wortel raspen en in blokjes/plakjes.De uien schillen en fijn snijden, knoflook in plakjes. Rode peper ook fijn snijden. En je kan net zo goed ook gelijk de koriander snijden (goed wassen), want die heb je straks ook gesneden nodig.Genoeg olie in de (héle grote!) pan verhitten om de uien, knoflook en rode peper te fruiten. Lepel komijnzaad erbij, even roeren en laten sudderen. Dan doe je de brokken pompoen en wortel erbij; vuur half hoog. Als het al een beetje bakt, ook de aardappel erbij. Het is een beetje naar eigen inzicht, maar ik vind het lekker om er (heel) veel komijnpoeder bij te doen. Ik gebruik nooit een lepel, maar als ik moet schatten, zeker 2 eetlepels. Goed roeren. Als je erbij blijft en goed om blijft roeren kun je het vuur hoog zetten.

Als je ziet dat alles een beetje zachter begint te worden, zet je de groenten voor ¾ onder water. Brokkel de bouillonblokjes erdoor en laat het geheel op een halfzacht vuurtje pruttelen voor minimaal een half uur.Als je onder de deksel kijkt, kun je zelf inschatten of de inhoud van de pan zacht genoeg is geworden om met je staafmixer onder handen te nemen. Giet tijdens het mixen langzaam de kookroom erbij en blijf net zo lang mixen tot het een mooie egale massa is geworden. Proef je soep en maak naar smaak aan met (veel) peper en zout. Ik vind het lekker om nu al een goede schep yoghurt in de soep te laten smelten, zodat het een frisse smaak krijgt, maar je kunt ook wachten tot het opdienen.Opdienen in grote kommen. Voor het opdienen roer je de helft van de koriander door de soep heen. In elke kom doe je een grote schep yoghurt waar je de soep overheen giet. Garneren met nog wat koriander en wat er over blijft aan yoghurt en koriander, kun je in schaaltjes op tafel zetten.