Eva

Geschreven door Eva

Kaas uientaart Recept

Met verscheidene geitenkazen


mouseover to zoom
ingredienten voor uientaart
mouseover to zoom
uientaart voor de oven
mouseover to zoom
uientaart met extra laagje kaas
mouseover to zoom
uientaart

Ingredienten:

  • 400 gram in ringen gesneden uien (ik had roze, rode, sjalotten en gewone ui)
  • 3 Tenen knoflook (in dunne plakjes)
  • 1 Bakje champignons in plakjes gesneden
  • Half bakje gerookte spekjes
  • Honing
  • Scheut witte wijn
  • 70 gram fijn geraspte geitenkaas
  • 3 Schijfjes jonge geitenkaas
  • Plak feta van ong. 2cm (fijn geraspt)
  • 100 gram crême fraiche
  • Scheutje slagroom
  • Bosje krulpeterselie
  • 4 Eieren
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Rol hartig taartdeeg

Ik heb nog steeds rollen taartdeeg in de vriezer liggen en ik had een beetje teveel uien in huis. Uiensoep was ook een optie geweest, maar daar moet toch echt wel gruyière bij. Ik had ook nog heel veel restjes verschillende kaas in de koelkast en na een beetje browsen en lezen heb ik deze taart samengesteld.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Als eerst bak je in een pan de spekjes, knoflook en champignons. De spekjes hoeven niet helemaal uitgebakken te worden, ik vind het lekker als ze nog een beetje zacht zijn. Als het klaar is, doe je het even apart in een schaaltje. Vervolgens bak je de uien. Een scheut olie in de pan en roer de uien tot ze zacht en glazig zijn (dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten). Tijdens het roeren moet je af en toe met je handen de uienringen losmaken en na een minuut of tien sprenkel je er honing en de wijn overheen. Lekker door blijven roeren. Na 20 minuten schep je de champignons/spek erdoorheen zodat het lekker door elkaar verdeeld is. Dit kun je met af en toe doorroeren nog even laten staan terwijl je je kaas gaat raspen.

In een aparte schaal rasp je de (harde) geitenkaas (zie foto). Ik had nog een paar blokjes kaas uit het vuistje die heb ik er gewoon bij geraspt. In een volgende schaal doe je vier eieren, brokkel je de jonge geitenkaas en rasp je de feta erbij. Vervolgens de crème fraîche erbij en begin met de garde te kloppen. Je zult zien dat het een beetje een dikke substantie wordt, dus met de slagroom vul je het aan tot het zo vloeibaar is dat je het goed kunt schenken (niet té vloeibaar!). Vervolgens maak je het op smaak met de nootmuskaat, peper en het zout. Hak de peterselie fijn en roer dit ook erdoorheen.

  • Als je rol deeg ontdooid is, doe je dit in de taartvorm en kun je het
  • uien/champignon mengsel over de bodem verdelen. Vervolgens giet je het
  • ei-mengsel eroverheen. Met een vork verdeel je het zo dat het ei-mengsel
  • goed verdeeld is door het hele uien-mengsel. (Dus niet gewoon erbovenop
  • gieten)
  • Als laatste verdeel je de geraspte geitenkaas over de hele oppervlakte van
  • de taart.

Zet de taart een beetje onderin de oven, want hij moet 60 minuten staan en je wilt niet dat de kaas bovenop helemaal zwartgeblakerd is. Ik heb de temperatuur op 180 gezet op het moment dat ik de taart in de oven zette. Na n half uur deed ik m terug nr 150.

Bon appetit!!