Eva

Geschreven door Eva

meer dan 5 jaar geleden

Kip Tajine met zuidvruchten Recept

(4 personen)


mouseover to zoom
kip tajine

Ingrediënten:

  • 4 Kippendijen
  • Gedroogde Abrikozen
  • Dadels (pitloos)
  • Winterpeen (in plakken of blokjes, wat je mooier vindt)
  • Courgette
  • Pompoen of Zoete Aardappel
  • Cherry Tomaatjes
  • 2 tenen Knoflook
  • 8-12 hele kleine sjalotjes of kleine uitjes
  • 1 à 2 piripiri pepertjes (gedroogd)
  • 1,5cm gemberwortel
  • ½ el Kurkuma
  • ½ el Komijnpoeder
  • ½ tl Kaneel
  • 1 tl Gemberpoeder (djahé)
  • Peper
  • Zout (naar smaak)

Okee.. voor ik begin moet ik even toegeven dat ik geen Tajine heb en dat ik dit gerecht in een gewoon Nederlandse ouderwetse stoofpan heb klaargemaakt (wat overigens dus ook prima gaat :).

Bereiding:

In een grote vijzel doe ik de specerijen, pepertjes, gemberwortel (fijngesneden) en knoflook bij elkaar, evt. met een scheutje olie fijnmalen tot een pasta. Eerlijk gezegd heb ik met de hoeveelheden van de specerijen maar iets opgeschreven hierboven, omdat ik terwijl ik kook eigenlijk nooit zo goed oplet hoeveel ik van wat in het gerecht doe. Een scheutje, een snufje, een handjevol.. ik doe het op gevoel. Ik schat zo in dat wat ik hier heb opgeschreven wel genoeg moet zijn, maar als ik bedenk dat het víer bouten zijn, is het mss een beetje te weinig. Moet je even mee experimenteren (mijn excuses).

Nou goed, als je de pasta hebt, doe je wat olie in je pan en hierin fruit je de pasta aan (kurkuma kun je niet zomaar los als poeder in je gerecht gooien. Je moet het voor gebruik altijd eerst opbakken omdat je er anders een nogal bittere nasmaak aan overhoudt in je gerecht – niet lekker!). Zorg dat je genoeg olie in de pan hebt om de kip in te kunnen aanbraden (wat je vervolgens dus ook doet). Roer de dijen lekker door de pan heen zodat ze besmeurd worden met de pasta.

Als ze mooi zijn aangebraden, giet je een kopje water erbij en laat de kip pruttelen en stoven (wel af en toe omscheppen/roeren om aanbakken te voorkomen.. als je ziet dat het te droog wordt, doe je er nog wat water bij) tot het vlees gaar is en al een beetje zacht begint te worden.

Nu is het moment om beetje voor beetje de rest van de ingredienten toe te voegen. Je begint met de kleine uitjes, de winterpeen en de pompoen/zoete aardappel. Deze moeten ong. 15-20 min. mee pruttelen om te garen. Ondertussen proef je van het sausje waar het in pruttelt of er nog iets lekkers bij kan (ik doe er soms een scheutje honing bij).

Ongeveer vijf minuten nadat je bovenstaande ingrediënten erin hebt gedaan, doe je de abrikozen en de dadels er ook bij, zodat ze lekker zacht en sappig kunnen worden (let er nog steeds op dat je voldoende vocht in je pan hebt hè!). Gelijk met de abrikozen en de dadels kan de courgette ook erbij. Weer vijf minuten later doe je de cherry tomaatjes erbij (die moeten het minst lang erin omdat ze anders tomatenmoes worden).

Ondertussen zijn er dan zo’n 20-25 minuten verstreken.. je prikt en je proeft wat en als het een en al heerlijkheid is, zet je het vuur uit en kun je serveren.

Natuurlijk strooi je er een overdaad aan koriander overheen yumyummm en een paar schijfjes limoen om erover heen te sprenkelen is ook lekker. Dit gerecht kun je erg goed serveren met couscous met rozijntjes (recept volgt), maar door de aardappel/pompoen, kun je het ook zonder iets erbij zo opsmullen.

Meestal maak ik er nog een lekker yoghurtsausje bij met munt o.i.d. en een paar sneetjes turks brood om in het sausje te dippen en je hebt een heerlijke feestmaaltijd!

N.B. Je kunt natuurlijk allerhande groenten hierin doen, naar je eigen smaak. Champignons, paprika’s, aubergine.. ik heb al een heel stel verschillende combinaties geprobeerd, maar dit is mijn favoriet!

Oja en het gerecht is ook goed te maken met kalkoen of eend.. maar ik hou het meest van Kip ;)