Roelf

Geschreven door Roelf

meer dan 3 jaar geleden

Oud hollandsche gehakt ballen Recept

Met aardappelen, bloemkool en salade


mouseover to zoom
gehaktballen in de pan
mouseover to zoom
gehaktballen en aardappelen in de pan
mouseover to zoom
gebakken aardappelen
mouseover to zoom
aardappelen en bloemkool in ovenschotel
mouseover to zoom
geraspte gruyere
mouseover to zoom
aardappelen en bloemkool klaar voor de oven
mouseover to zoom
aardappelen en bloemkool met gruyere klaar voor de oven
mouseover to zoom
oud hollandsche gehaktballen in de jus
mouseover to zoom
oud hollandsche gehaktballen met aardappelen en bloemkoel

Ingredienten ballen

  • Runder bouillonblokjes
  • 1 kilo rundvleesch
  • Ketjap manis
  • Grove mosterd
  • 1 grote ui
  • 1 spaanse peper
  • 4 verse witte boterhammen
  • 1 zakje gedroogd parmezaan poeder
  • Zout
  • Peper
  • Koriander
  • 3 beschuitjes

Ingredienten van de rest

  • 7 grote aardappelen
  • 1 kleine bloemkool
  • Zout
  • Peper
  • Boter of olie
  • Creme fraiche
  • Bieslook
  • 1 zakje gemengde ijsbergsla
  • Gruyere

Bereiding ballen

  • Laagje water in braadpan
  • 2 blokjes runder bouillon erbij
  • Aan de kook brengen met deksel
  • Kruimel de beschuitjes op een bord
  • Snij de ui in kleine stukjes
  • Snij de spaanse peper in kleine stukjes
  • Snij de boterhammen in kleine stukjes
  • Week het brood in met ketjap en water
  • Voeg de kaas hier aan toe
  • Doe het runder gehakt in een kom met...
  • Ui
  • Peper
  • Boterhammen etc
  • Een grote schep mosterd
  • Zout
  • Peper
  • Alles goed door elkaar mengen
  • Maak er 6 grote stevige ballen van (goed aandrukken)
  • Rol de ballen door de gekruimelde beschuit
  • Bak de ballen aan alle kanten bruin in steelpan in roomboter
  • Verplaats de ballen naar de braadpan
  • Rustig laten sudderen voor 20 ~ 30 minuten
  • Serveer besprenkeld met koriander

Bereiding van de rest

  • Kook de aardappelen (lang)
  • Kook de bloemkool (kort)
  • Bloemkool laten uitdruipen
  • Verwarm de oven voor op 220 graden
  • Bloemkool stukken bakken in steelpan
  • Aardappelen in stukken snijden en bakken in steelpan
  • Leg de gebakken aardappelen een ovenschaal
  • Leg de gebakken bloemkool erbij
  • Beetje zout en peper er overheen
  • Strooi geraspte gruyere over alles heen
  • Zet de schaal in de oven voor 8 ~ 12 minuten
  • Snij bieslook in kleine stukjes

Bord opmaken

  • Neem een schep van de ovenschotel
  • Leg er een schep creme fraiche bij of op
  • Besprenkel met bieslook stukjes
  • Leg de bal ernaast
  • Besprenkel de bal met koriander
  • Leg een handje salade ernaast