Roelf

Geschreven door Roelf

Oud-hollandsche gehaktballen met jus en tomaten saus en salade Recept

Heerlijk geserveerd met een frans stokbroodje.


mouseover to zoom
oud-hollandse gehaktballen
mouseover to zoom
jus
mouseover to zoom
tomatensaus
mouseover to zoom
salade
mouseover to zoom
oud-hollandse gehaktballen met jus

Ingredienten gehaktballen:

  • Rundergehakt
  • Bosui
  • Gewone ui
  • Garlic
  • Rode peper
  • Zout
  • Peper
  • Kruidnagel
  • Kurkuma
  • Cardemon
  • Marjoraan
  • Nootmuskaat

Bereiding ballen:

Mix het gehakt in een kom met alle andere ingredienten, en draai ballen van 100 gram per bal. Maak een pan warm waar een deksel op kan, en doe er olie en boter in. Bak de ballen bruin aan alle kanten.

Ingredienten jus:

  • Rode wijn
  • Wortelschraapsel
  • Ui
  • Bosui
  • Peper spaans
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Kruidnagel
  • Paprika poeder
  • Chili poeder
  • Koriander droog
  • Laurierblad

Bereiding jus:

Gebruik de pan waar de zojuist gebruinde ballen in liggen en voeg water en alle jus-ingredienten toe en laat 20 minuten sudderen met deksel op de pan. Na 20 minuten zijn de ballen goed, en de jus ook.

Ingredienten tomatensaus

  • Gepelde tomaten
  • Zongedroogde tomaten
  • Knoflook
  • Kappertjes
  • Zonnebloemolie
  • Wortel
  • Ui
  • Nootmuskaat
  • Kardemon
  • Verse koriander
  • Zout
  • Peper

Bereiding tomatensaus:

Mix gepelde tomaten, zongedroogde tomaten, knoflook, kappertjes, zonnebloemolie, wortel, en ui in een blender, maar niet te fijn. Giet dit daarna in een pan en laat 20 minuten net niet koken (of misschien net wel, bij gebruik van verse tomaten?). Na 20 minuten van vuur halen en nootmuskaat, kardemon, zout, peper en verse koriander toevoegen.

Ingredienten salade

  • Gemengde rucola mix
  • Sesamolie
  • Balsamico
  • Olijfolie
  • Klein beetje vers uitje

Bereiding salade:

Doe de sla in een kom. Mix 5% sesamolie met 15% balsamico en 80% olijfolie en verse uitjes en combineer dit naar eigen smaak met de sla. Eet smakelijk!